wtorek, 26 stycznia 2016

MamaNaMaksa od kuchni: fit batoniki owsiane


Nie znam osoby, która nie lubiłaby słodyczy. Kiedyś nie potrafiłam się oprzeć czekoladzie. Na szczęście coraz lepiej mi idzie odwyk czekoladowy. Już nie potrzebuję jej codziennie tak jak kiedyś. W odwyku cukrowym pomagają mi właśnie takie przepisy jak ten. 


Batonik owsiany domowej roboty to świetna alternatywa dla wszystkich innych batoników. Jest chrupiący, słodki i przepyszny, a przy tym zdrowy! Co prawda nie jest on mało kaloryczny, ale są to inne kalorie niż w zwykłym batonie. 50g batonika owsianego to ok. 220 kcal. Baton sklepowy (również ten fit) spokojnie przekracza 300 kcal. Przygotowanie takiej przekąski jest bardzo proste i przede wszystkim szybkie. Nie zajmuje nam dużo czasu.

Składniki:

  • 500g płatków owsianych górskich
  • 50g siemienia lnianego
  • 50g sezamu
  • 100g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 100g pestek słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • 50g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 3 białka jaj
  • 1 całe jajo
  • 6 łyżeczek syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (koniecznie ten a nie inny!)
  • 2-3 czekolady gorzkie 70%
Na początku rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (jeśli jesteś mamą z powodzeniem możesz użyć do tego podgrzewacza do butelek, do mojego spokojnie mieści się szklanka). W małym rondelku rozpuść olej kokosowy na wolnym ogniu i odstaw. Do dużej miski wsyp wszystkie produkty sypkie. Dodaj białka jaj i jajo. Wlej miód lub syrop oraz rozpuszczony olej kokosowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na dużą blachę wyłożoną papierem wylej rozpuszczoną czekoladę i równo rozsmaruj, następnie wyłóż masę z miski na czekoladę, rozłóż równo i mocno dociśnij do czekolady i papieru. Jest to ważne, gdyż dzięki temu batoniki będą zwięzłe i nie będą się tak mocno kruszyć. Blachę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu!) na ok. 20-25 min. Po ostudzeniu (masa musi być przynajmniej chłodna) można kroić na mniejsze części - batoniki. Przechowywać można przez ok. 2 tygodnie w suchym miejscu. 

Może znacie inny przepis na owsiane batoniki? Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz