Po świętach nie było mi łatwo wrócić do diety. W końcu świąteczne jedzenie jest takie pyszne. Na szczęście zmobilizowały mnie do tego nowe ciekawe pomysły na fit dania. Zawsze lubiłam próbować nowych rzeczy. Szczególnie pysznego jedzonka. Dziś na tapecie papryki faszerowane. Co prawda, danie to robiłam jeszcze przed świętami, ale były na tyle pyszne, że warto o nim wspomnieć tutaj.
Papryki faszerowane to dobry pomysł na obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, poza tym lekkie więc na romantyczną kolację we dwoje również się nada.
Składniki na 4 porcje:
- 4 papryki
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 jajko
- 4 łyżki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 nać selera
- 1/2 cukinii
- świeża kolendra
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane: cebulę, marchewkę, cukinię i nać selera (najlepiej warzywa zblendować). Dodać kukurydzę, jajko i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą pieprzem i dużą ilością świeżej kolendry.
Każdą paprykę porządnie umyć. Należy odkroić górę papryki i wyczyścić z nasion. Farsz nałożyć do każdej z papryk i przykryć odkrojoną częścią. Piec w piekarniku przez ok. 45 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz