Jakiś czas temu zielone koktajle podbiły serca ludzi na całym świecie. Pije je każdy kto dba o swoje zdrowie i zdrowo się odżywia. To szybka i prosta w przygotowaniu przekąska między posiłkami. Można (a nawet trzeba!) pić takie warzywno-owocowe koktajle codziennie. Są przepyszne i mają fantastyczny soczysty kolor. Jeśli Twoje dziecko nie lubi warzyw w takim koktajlu można spróbować je przemycić.
Zmiksowane zielone warzywa i owoce to bogactwo tego, co najlepsze: mnóstwo chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu i potasu, prowitaminy A, witamin B, C, E i K oraz białko roślinne. Na sam początek najlepsze proporcje to 40% warzyw i 60% owoców, w ten sposób koktajl będzie słodki i smaczny. Dzieci na pewno się skuszą. Do koktajlu warto dolać łyżeczkę oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego, bo ten jest bardziej wartościowy), lnianego (również nierafinowany) lub oliwy z oliwek, ponieważ witaminy rozpuszczalne w tłuszczach łatwiej się przyswajają.
Co do koktajli?
Tak na prawdę koktajl można zrobić ze wszystkiego. Wystarczy włożyć swoje ulubione warzywa i owoce i zblendować. Jeśli zamiast koktajlu wyjdzie nam gęsta papka wystarczy dolać trochę wody, szczególnie jeśli przesadzimy z warzywami liściastymi.
Oto kilka warzyw i owoców które w szczególny sposób mogą przyczynić się do poprawy naszego stanu zdrowia:
- brokuły - zdziwione? Te warzywa również można jeść na surowo i są całkiem smaczne. Oczywiście do blendera wrzucamy wyłącznie kwiaty. Brokuły znane są ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Są źródłem witamin A, B1, B2 i C. Zawiera też sulforafan, czyli substancję dzięki której zwalczane są wolne rodniki, a także wspomaga proces powstawania enzymów wątrobowych. Brokuły regenerują układ odpornościowy, kości i mózg. Zawierają również ważne pierwiastki takie jak: fosfor, magnez i żelazo. Do koktajlu najlepiej będą nadawać się brokuły zblanszowane.
- warzywa kapustne - zaliczamy tutaj zwykłe kapusty jak i jarmuż. Są bogatym źródłem witamin: A, C, E i K oraz B1 i B2. Są bardzo bogate w wapń (szczególnie jarmuż, mówi się że zawiera tyle wapnia co mleko), żelazo, fosfor i magnez. Posiadają sporą ilość siarki dzięki czemu poprawimy wygląd skóry, włosów i paznokci. Sok z kapusty wspomaga leczenie wrzodów i anemii.
- zielona papryka - reguluje przemianę materii. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego (drogie przyszłe mamy powinnyście jeść zamiast czekolady). Dostarcza potasu i wapnia oraz ma sporo witaminy C i beta-karotenu. Wspomaga proces odchudzania.
- ogórek zielony - doskonały do uzyskania odpowiedniej konsystencji koktajlu. Zawiera bardzo mało witamin, ponieważ w 90% składa się z wody. Ogórek jest uznawany za odtruwacza organizmu. Polecany przy problemach z drogami moczowymi.
- koper - zawiera duże ilości fosforu i wapnia. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych dzięki czemu przyśpiesza trawienie. Koper zawiera duże ilości witamin A, C, E oraz B1 i B2.
- szparagi - (sezon trwa!) z nich również można zrobić pyszny koktajl (przepis niżej). Bogate w kwas foliowy i przeciwutleniacze. Zawierają wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Regulują gospodarkę wodną w organizmie (wspomagają pracę nerek). Koktajle ze szparagami szybko wytracają swój piękny zielony kolor.
- seler naciowy - (mój faworyt) korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jest niskokaloryczny i świetnie radzi sobie z toksynami w organizmie. Zawiera witaminy A, C, E oraz B1 i B2 oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez i fosfor. Ma właściwości uspokajające. Przed zblendowaniem łodygi selera trzeba dobrze obrać z włókien, z którymi blender sobie nie poradzi.
- szpinak - składnik większości zielonych koktajli. Zawiera bardzo dużo żelaza i kwasu foliowego. Reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie. W wersji surowej najlepiej zwalcza anemię, jednak osoby z problemami z wątrobą, nerkami, reumatyzmem i artretyzmem nie powinny go jeść ze względu na dużą zawartość szczawianów, które źle wiążą wapń w organizmie (dzieci też w ograniczonych ilościach).
- sałata - zawiera bardzo dużo błonnika (na tyle dużo że warto o tym wspomnieć). Obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Oczyszcza organizm z toksyn, przeciwdziała zaparciom. Zawiera fosfor i wapń, dużo witaminy A, B1, B2, C, E. Najlepsze sałaty to masłowa i rzymska. Sałata lodowa jest praktycznie bezwartościowa!
- por - również nadaje się do koktajli (raczej w małych ilościach, ze względu na mocny smak i zapach). Zawiera witaminy z grupy B. Powinny go unikać osoby z problemem z wątrobą - może powodować wzdęcia.
- kiwi - wzmacnia odporność, ma wysoką zawartość witamin C i E. Wspomaga układ krążenia, przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu. Zawarta w pestkach pektyna działa w jelitach jak miotełka. Oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej Leczy biegunki i zaparcia
- awokado - mimo, że jest bardzo kaloryczne (przeciętny owoc to aż 430kcal!) to jest też bardzo wartościowe! Zawiera bardzo dużo tłuszczu (ok. 41g), ale jest to tłuszcz dobroczynny. Dzięki tym tłuszczom opóźniamy proces starzenia się skóry. Wartości odżywcze, które zawiera to: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę (zbawienny wpływ na oczy). Dzięki obecności tłuszczów wszystkie te wartości odżywcze są lepiej przyswajalne.
- jabłko - koniecznie ze skórką, jabłko jest ogólnie znane jako wartościowe więc nie będę się o nim rozpisywać.
- gruszka - niskokaloryczne (ok. 60kcal na owoc), zawierają bardzo dużo potasu (więcej niż banan). Zawiera też magnez, fosfor, wapń, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Zawiera dużo węglowodanów: błonnika i pektyn (czyli te nietuczące). Posiada takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C i PP.
Jak wyżej wymieniłam zielone koktajle mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Działają przeciwstarzeniowo. Przy regularnym piciu takich koktajli nasza skóra wygładzi się, nabierze blasku i witalności, nasze włosy będą lepiej wyglądać a paznokcie wreszcie przestaną łamać. Będziemy wyglądać młodziej. Odczujemy też ogólną poprawę naszego samopoczucia. Dodamy sobie trochę energii.
Kilka przepisów
Koktajl szparagowy:
- kilka szparagów (4-5)
- garść szpinaku
- 6 daktyli
- woda
Koktajl na piękną skórę:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jabłka
- 1 średni ogórek
- 1/2 pęczka pietruszki
Koktajl na pobudzenie:
- 4-5 liści jarmużu
- 1 jabłko
- 1 średni ogórek
- ok. 2cm świeżego imbiru
- 1/2 cytyny
- naturalny miód do smaku
Aby nasze koktajle były pięknie zielone można dodać do nich sproszkowanej spiruliny (algi morskie). Nie zmienia ona znacząco smaku, a ma również wartości odżywcze i zdrowotne.
Życzę smacznego i miłego odkrywania nowych zielonych smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz