poniedziałek, 30 listopada 2015

Mama na Maksa od kuchni: kaszotto z zielonymi warzywami


Dziś zaczynam nowy cykl postów. Mama na Maksa od kuchni, czyli moje małe wariacje kulinarne. Nigdy nie przepadałam za gotowaniem. Zawsze uważałam to za zbędne i uciążliwe. Po co gotować skoro tyle "gotowców" jest w marketach? I wcale nie są takie drogie (pozornie)! Ale zaszłam w ciążę, zaczęło mi bardziej zależeć na zdrowiu. Wiedziałam, że tych gotowych dań nie powinnam jeść właśnie w ciąży. Po zgłębieniu tajników zdrowego żywienia i wypróbowaniu wielu nowych przepisów stwierdzam, że gotowanie sprawia mi dużo przyjemności, ale moją pasją nigdy się nie stanie. Uwielbiam łączyć smaki i łamać przepisy jakimiś swoimi dodatkami od serca (prawie jak Okrasa! :P ). Od dziś cyklicznie będę dzielić się z Wami moimi pomysłami na różne dania, nie zawsze typowo obiadowe czy kolacyjne. 


Po tym przydługim wstępie czas na konkrety. Dziś na obiad kaszotto z zielonymi warzywami. Zacznijmy od tego co to jest kaszotto? Otóż to kasza pęczak przygotowywana jak ryż przy risotto. Danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe (istnieje takie słowo w ogóle?). Szybkie i łatwe do przygotowania, a przy okazji bardzo smakowite!

Składniki na 4 osoby:

  • 180g kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody (jeśli nie masz domowego wywaru lepiej zrób na wodzie)
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 szklanka zielonego groszku (ja użyłam mrożonego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniego pora
  • 1 średnia zielona papryka
  • 2 róże brokułów
  • ulubione przyprawy
  • oliwa z oliwek

Jeśli chodzi o warzywa to tak na prawdę jest duża dowolność. Możecie dodać co chcecie! Zanim zaczniecie gotować pokrójcie bakłażana na plastry i z obu stron posólcie. Po 10 min bakłażana należy osuszyć papierem. 

A teraz jak ja to zrobiłam?
  1. Na samym początku proponuję pokroić wszystkie warzywa według swoich upodobań (brokuły podzielić na mniejsze różyczki). Na rozgrzaną patelnie nalewamy nieco oliwy i na sam początek podsmażamy cebulkę, czosnek, seler naciowy i pora.


  2. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy bakłażana i cukinię (tutaj można też dodać paprykę jeśli chcemy by była miękka).
  3. Gdy warzywa nam się podsmażą dosypujemy kaszę pęczak. Mieszamy wszystko i dolewamy trochę bulionu. Ważne by nie wlewać całego bulionu na raz bo zbyt dużo może nam go wyparować.

  4. Gdy kasza pochłonie bulion znów go dolewamy. Po chwili oddajemy resztę warzyw i dusimy w bulionie, aż kasza będzie zupełnie miękka. Na koniec przyprawiamy ulubionymi przyprawami (ja dodałam rozmaryn, majeranek i kolendrę).

  5. Podajemy z posiekaną pietruszką (w wersji dla mężczyzn, którzy nie  wyobrażają sobie obiadu bez mięsa można podsmażyć kiełbasę, w wersji fit kurczaka). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz