Dziś zaczynam nowy cykl postów. Mama na Maksa od kuchni, czyli moje małe wariacje kulinarne. Nigdy nie przepadałam za gotowaniem. Zawsze uważałam to za zbędne i uciążliwe. Po co gotować skoro tyle "gotowców" jest w marketach? I wcale nie są takie drogie (pozornie)! Ale zaszłam w ciążę, zaczęło mi bardziej zależeć na zdrowiu. Wiedziałam, że tych gotowych dań nie powinnam jeść właśnie w ciąży. Po zgłębieniu tajników zdrowego żywienia i wypróbowaniu wielu nowych przepisów stwierdzam, że gotowanie sprawia mi dużo przyjemności, ale moją pasją nigdy się nie stanie. Uwielbiam łączyć smaki i łamać przepisy jakimiś swoimi dodatkami od serca (prawie jak Okrasa! :P ). Od dziś cyklicznie będę dzielić się z Wami moimi pomysłami na różne dania, nie zawsze typowo obiadowe czy kolacyjne.
Po tym przydługim wstępie czas na konkrety. Dziś na obiad kaszotto z zielonymi warzywami. Zacznijmy od tego co to jest kaszotto? Otóż to kasza pęczak przygotowywana jak ryż przy risotto. Danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe (istnieje takie słowo w ogóle?). Szybkie i łatwe do przygotowania, a przy okazji bardzo smakowite!
Składniki na 4 osoby:
- 180g kaszy pęczak
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody (jeśli nie masz domowego wywaru lepiej zrób na wodzie)
- 1 mała cukinia
- 1/2 małego bakłażana
- 1 szklanka zielonego groszku (ja użyłam mrożonego)
- 1 średnia cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniego pora
- 1 średnia zielona papryka
- 2 róże brokułów
- ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek
Jeśli chodzi o warzywa to tak na prawdę jest duża dowolność. Możecie dodać co chcecie! Zanim zaczniecie gotować pokrójcie bakłażana na plastry i z obu stron posólcie. Po 10 min bakłażana należy osuszyć papierem.
A teraz jak ja to zrobiłam?
- Na samym początku proponuję pokroić wszystkie warzywa według swoich upodobań (brokuły podzielić na mniejsze różyczki). Na rozgrzaną patelnie nalewamy nieco oliwy i na sam początek podsmażamy cebulkę, czosnek, seler naciowy i pora.
- Po zeszkleniu się cebuli dodajemy bakłażana i cukinię (tutaj można też dodać paprykę jeśli chcemy by była miękka).
- Gdy warzywa nam się podsmażą dosypujemy kaszę pęczak. Mieszamy wszystko i dolewamy trochę bulionu. Ważne by nie wlewać całego bulionu na raz bo zbyt dużo może nam go wyparować.
- Gdy kasza pochłonie bulion znów go dolewamy. Po chwili oddajemy resztę warzyw i dusimy w bulionie, aż kasza będzie zupełnie miękka. Na koniec przyprawiamy ulubionymi przyprawami (ja dodałam rozmaryn, majeranek i kolendrę).
- Podajemy z posiekaną pietruszką (w wersji dla mężczyzn, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa można podsmażyć kiełbasę, w wersji fit kurczaka). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz